Vízöntő: Paradicsom - nyersen és üvegben.

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Paradicsom - nyersen és üvegben.



nyár verhetetlen sztárja.Forróságban.nyersen fogyasztva hűsít,a főtt ételnek sűrűséget és kellemes savanykás ízt ad.Télen sem vagyunk meg nélküle,ezért szezonjában üvegbe zárjuk,hogy ne kelljen lemondani róla.
A paradicsomot hosszú időn keresztül gyógy-,mi több,dísznövénynek tartották.Angliában John Gerard,a neves angol fizikus és gyógynövény kutató kifejezetten arra intette a lakosságot,hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától.
A paradicsom amerikai karrierjéhez két dolog kellett:egyrészt az,hogy Joseph Campbell 1897 - ben létrehozta a konzerv paradicsomot,másrészt,hogy a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából megszületett és hódító útjára indult a ketchup.
A paradicsomnak igen sok fajtája létezik.A leggyakoribb a kerek,piros fajta,de nagyon népszerű az apróbb koktél paradicsom,illetve a sárga paradicsom.Ezenkívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus,illetve az ökörszív paradicsom.

                            Ászok ásza
A friss paradicsomot lehetőleg ne tároljuk a hűtőben,inkább hűvös,napfénytől védett helyen.
A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában.Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta,leves,szósz vagy öntet.
A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.Készülhet belőle ketchup,ívólé,olaszos fűszerezésű mártás,pizzaalap.
Aszalhatjuk napon,sütőben.Leggyakrabban azonban a reggeliző asztaloknál jut szerephez,kenyér mellé fogyasztott zöldségként,vagy fokhagymás pirítóssal.
A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom,az oregano,a kapor,a kakukkfű,a fokhagyma,a metélő hagyma,a petrezselyem és a babér levél.A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk,ha előtte 30 másodpercre lobogó vízbe mártjuk.Magjától is egyszerűen megszabadíthatjuk,elég,ha a félbevágott paradicsomot finoman tenyerünkbe fogva enyhén kicsavarjuk.
Szószok és mártások,készítésénél csipetnyi cukorral semlegesíthető a paradicsom savanykás íze.

                                    Töltött paradicsom
Hozzávalók:6-7 nagyobb paradicsom,25 dkg rizs,3 szál újhagyma,erőleves kocka,só,bors,grill fűszer,olíva olaj.
A paradicsomokat megmossuk,a tetejüket levágjuk,és a belsejüket egy kanállal kikaparjuk.Sózzuk,borsozzuk a belsejüket.A rizst megfőzzük.Ha megfőtt grill fűszerrel ízesítjük,és belekeverjük az apróra vágott újhagymát.Kevés olíva olajjal meglocsoljuk,és alaposan összekeverjük,majd a paradicsomokba kanalazzuk.Grill sütőn körülbelül 8 - 10 perc alatt készre sütjük.Elektromos sütőben több idő kell hozzá,itt grill fokozaton körülbelül 15 perc.

                                   Krumpli leves
Hozzávalók:15 dkg krumpli,10 dkg paradicsom,3 dkg zsiradék,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,liszt,őrölt piros paprika,1 babérlevél,őrölt bors,őrölt kömény,majoránna,zeller,petrezselyem zöldje felaprítva,személyenként 1 tojás,cukor,ecet,só.
Megdinszteljük a hagymát,a fokhagymát,megszórjuk piros paprikával,és fel engedjük 1 liter vízzel.Sózzuk,fűszerezzük,beletesszük a fölkockázott krumplit és a paradicsomot.Amikor már majdnem puha a krumpli,petrezselymes rántással berántjuk. Beleengedjük a tojásokat.Fölforraljuk.Cukorral és ecettel ízesítjük.

                                  Olaszos tészta
Hozzávalók:20 dkg spagetti,3 paradicsom,1 gerezd fokhagyma,só,fehér bors,oregano,gyömbér,2 teáskanál méz,( ketchup ).
A tésztát megfőzzük.A paradicsomos szószhoz a paradicsomok héját bevagdossuk,néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük,majd eltávolítjuk róla a héját.Serpenyőben forraljuk,amíg pépessé válik.Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket,ízlés szerint fűszerezzük.Amikor elkészültünk ezzel,még kicsit rotyogtatjuk,a kívánt sűrűségűre forraljuk,majd összekeverjük a tésztával,és egy kis reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Forrás: TVR Újság 2015.Szeptember 7. - 13.      37.Hét.







                                      Paradicsom szósz.

 http://www.femina.hu/recept/hazi_paradicsomszosz_recept?utm_medium=newsletter&utm_campaign=Otthon+es+Rec





Ketchup házilag: Ledarálunk 4 kg paradicsomot,és feltesszük főni 2 dl 20 % -os ecettel,1 teáskanál őrölt fahéjjal,2 teáskanál őrölt borssal,1 evőkanál őrölt mustármaggal,10 evőkanál cukorral,1 evőkanál sóval és 6 szem szegfűszeggel.
Többször megkeverve,lassú tűzön körülbelül 4 óra alatt sűrűre főzzük.A szegfűszeget kidobjuk,1 evőkanál szalicillal tartósítjuk.Üvegekbe szedjük,száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Forrás:Kiskegyed 2013.augusztus 27.


Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu