Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
A középkori lakomák zárt pitéiben a szigetelő burokként szolgáló tésztában megfőttek a hozzávalók.
A tűzhely megjelenésével a készítési technikák kifinomultabbá váltak.
A konyhában az édes piték csak később bukkantak föl.A cukornádból nyert cukor ugyanis luxuscikknek számított a kora újkori kontinensen.Mézzel ugyan sok mindent édesítettek,de az édes töltelékkel készült piték,tészták és egyáltalán a desszertek megjelenésében 1 német kémikus találmánya jelentett fordulatot.
Anreas Sigismund Marggraf berlini laboratóriumában a 18.század közepén kikísérletezte,hogyan lehet cukrot előállítani a takarmányrépából.Ezzel kezdetét vette az európai cukorgyártás.Mind szélesebb néprétegek számára váltak elérhetővé az édes finomság,és megkezdődött az édes piték diadalútja.Nagyjából ekkortól különböztették meg a piték tetejét is aszerint,hogy édes vagy sós fogást rejt-eleinte csak a sósakat díszítették ráccsal,különféle tésztából kivágott mintázattal.
Megunhatatlan.
A piték variációinak,kombinációinak sora szinte végeláthatatlan és megunhatatlan:lehet főétel vagy desszert,melegen,langyosan egyaránt kitűnő,hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy,mint uzsonnára.Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi,amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra.
Magyarországon piteként elsősorban azok az édes és ritkábban sós töltelékkel készülő sütemények vagy ebédtészták ismertek,amelyeket két omlós tésztaréteg határól-ezek közül a felső lehet rácsos vagy egyenletesen simára nyújtott tésztalap.A gyümölcsökkel szórt,kevert tésztából álló finomságok egy része is a pite kategóriájába sorolható.
Világszerte kedvelt,a jobbára húsos töltelékkel,kerek,lapos piteformában készült,tartalmas piték,amelyeknek a tetején ropogósra sül az omlós vagy leveles tésztaréteg,alul pedig a gazdag raguvá teljesedő finomságok illatoznak a tálalás során.
Egy biztos:pitét egész évben és minden alkalomra jó tálalni!
Forrás: TVR Újság 2016.november 14.-20. 46.Hét.
SÜTŐTÖKÖS PITE
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Gyömbér-gyógynövény és fűszer.
Csemegekukoricát minden fogásba.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.
Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.