Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Zsírok,olajok.Melyik mire jó?
Nem csoda,ha elveszünk a különböző zsírok és olajok útvesztőjében,nem tudjuk melyik mire,vagy melyik szolgálja az egészségünket.Íme egy kis segítség!
Zsír vagy olaj?
,,A zsírok és olajok különbségét a zsírsavak jellemzői adják.Többnyire telített zsírsavakat tartalmaznak a zsírok,és szobahőmérsékleten szilárdak.Ilyen a sertészsír,libazsír,vaj,kókuszzsír és pálmazsír.Az olajok viszont főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaznak,szobahőn folyékonyak,és általában növényi eredetűek,mint a napraforgó olaj,repce olaj,olíva olaj,szója olaj,kukoricacsíra-olaj"-mondta Dr Keresztes Margit egyetemi adjunktus,orvos-biokémikus.
Nélkülözhetetlen!
,,Vannak olyan zsírsavak,amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani,pedig nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez.Ezek az esszenciális zsírsavak.Az úgynevezett omega-6-származékok főleg a gyulladásos reakciókban,a véralvadás elősegítésében vesznek részt.Ezzel szemben az omega - 3-zsírsav és egyes származékai gátolják a véralvadást,a trombózist,a gyulladást,és védik az ereket az érelmeszesedéssel és egyes szívritmuszavarokkal szemben.Az omega-3- zsírsavszármazékok alapvetően az agy és a szemben levő ideghártya,a retina fejlődése során,ezért a magzatnak és a csecsemőnek nagy szüksége van rá.Ahhoz,hogy ez megfelelő mennyiségben jusson a szervezetünkbe,együnk hetente legalább egyszer,de inkább kétszer hideg tengerekben élő vagy növényevő halat,mint a lazac,makréla,szardínia,hering,tonhal,busa.Aki irtózik a haltól,annak a halkapszula ajánlható.A kapszulák általában tartalmazzák a megelőzéshez szükséges napi adagot"
Főzéshez.
A mindennapos főzéshez használjunk a hazai,jó zsírsav-összetételű növényi olajokat,de ne túl magas hőmérsékleten.A legkiválóbb az olíva olaj,mert ennek kiemelkedően magas az olajsavtartalma.Régóta ismert,hogy mediterrán étrend koszorúér-meszesedést gátló hatással bír.Hagyományos zsírok közül válasszuk a liba zsírt.
Sütéshez.
Egy tanulmány szerint károsabb napraforgó-vagy kukorica olajban sütni,mint zsírban.Ezt azzal magyarázzák,hogy a növényi olajak hosszas hevítésnél aldehidek szabadulnak fel,amelyek komoly betegségek kialakulását segíthetik elő,mint a szívroham,az időskori elbutulás vagy a rák.Javasolt kókusz olajat,vajat vagy zsírt használni a sütéshez.A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják,hogy a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz,mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.A hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj nem hőálló,nem alkalmas sütésre.
Salátákhoz.
A hidegen préselt olajok,az extra szűz olíva olajok sok E-vitamint,antioxidánst tartalmaznak,ezeket salátákhoz érdemes használnunk.Még többet teszünk az egészségünkért,ha megszórjuk mindenféle magokkal,mint a napraforgó vagy tökmag.Próbáljuk ki a pirítóst olíva olajjal és reszelt paradicsommal!
Nem vagyunk egyformák.
,,Az,hogy milyen és mennyi zsiradékot használjunk,függ attól,hogy milyen az életmódunk.Elsősorban meghatározó a testmozgás,hiszen az több oldalról is védi egészségünket,és közömbösítheti a túlzott zsírfogyasztást.Általánosságban viszont mindenkire igaz,hogy bármilyen zsír vagy olaj fogyasztása kalóriabevitelt is jelent,továbbá,a főleg telített zsírsavakat tartalmazó zsírok nehezebben emésztődnek és szívódnak fel,mint a döntően telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok"
Tudta?
Távol-keleti sütési módszer a keverve sütés,mely kevesebb olajat igényel.Ilyenkor az olajhoz egy kevés vizet kell adni,így csak minimális zsiradékot szív magába az étel.
Tipp.
A növényi olajokat ne vagy csak rövid ideig használjuk magas hőmérsékleten,és soha ne süssünk többször egy olajban!
Forrás: Meglepetés.2016.Január 7. XXI. évfolyam 1.szám
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ezek a legismertebb tévhitek a felfázásról
Spirulina alga: kevesen ismerik, pedig minden nap fogyasztanod kellene
Az immunrendszer három fő tápanyaga.
Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki gyomorsavcsökkentőket