UNOD A BOLTI BAZSALIKOMOT? ILYEN EGYSZERŰEN TERMESZTHETSZ OTTHON SAJÁTOT
A bazsalikom nagyon egyszerűen termeszthető fűszernövény, és a legtöbb konyhának mára már szinte elengedhetetlen kelléke lett. A boltok többségében általában megtalálható, így könnyedén hozzá lehet jutni, ezek a növények azonban rendszerint nem bírják sokáig, mert az áruházakban nem megfelelő körülmények között tárolták őket. Megéri tehát saját magunk termeszteni a bazsalikomot, magról ugyanis könnyedén nevelhetünk egészséges növényeket akár a lakásban is. Ráadásul több különböző ízű és színű fajtát is kipróbálhatunk így.A bazsalikom az egyik legnépszerűbb fűszernövény, rengeteg ételhez kitűnően illik, emellett szinte bárhol beszerezhető. Ha boltban vásároljuk, akkor sajnos gyakran találkozhatunk azzal, hogy a növényünk nem bírja sokáig, aminek az az oka, hogy az áruházakban nem megfelelő körülmények között tárolták őket. Érdemes tehát szakboltból beszerezni a palántát, de ami talán még jobban megéri az az, ha saját magunk termesztjük a bazsalikomot otthon, magról. Pofonegyszerű, és akár lakásban is egészséges növényeket nevelhetünk, ráadásul nem kell megelégednünk a hagyományos fajtákkal, hanem kipróbálhatunk más színű, levélformájú és ízűeket is. A bazsalikomot tavasszal vessük jó minőségű ültetőföldet tartalmazó cserepekbe, vagy kertészetből vegyünk késő tavasszal palántát - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Ha kifejlett bazsalikomot veszünk, akkor általános termőföldbe ültessük. A bazsalikom szereti a napfényt, ezért legjobban a déli tájolású ablakban érzi jól magát, emellett szereti a meleg szobát, de forró nyári napokon nyissunk ablakot, hogy biztosítsuk a megfelelő légmozgást.
A bazsalikomot körültekintően kell öntözni. Szereti a nyirkos, de nem pangóan vizes földet, mert ha megreked a víz a földben, akkor hajlamos a gombás betegségekre. A cserepe alján legyen sok vízelvezető nyílás, és 2-3 naponta öntözzük. A leveleire soha ne kerüljön víz, ezzel is védjük a betegségektől. A kifejlett növényt kéthetente tápoldatozzuk leveles növényekhez ajánlott általános folyékony trágyával. Távolítsuk el a virágait, mielőtt felmagzanak. Csippentsük le a leveles hajtásvégeket, amikor szükségünk van rá, de egyszerre ne sokat. Az alacsonyabb, fás részeket ne vágjuk le, mert attól elpusztul a növény.
A legjobb beltéri változatokAz egyszerű zöld levelű változatok mellett léteznek lila levelű fajták, melyek gyümölcsös vagy élénken fűszeres ízűek. Ugyanakkor ha citrusos ízt szeretnénk, akkor próbáljuk ki a citrombazsalikomot, amely a bazsalikom megszokott ízét friss aromákkal gazdagítja. Kertészetekben sokféle palántát vethetünk, de szélesebb választékot kapunk, ha magról vetjük a bazsalikomot.
A
Spice bazsalikom az édes bazsalikomhoz hasonló fajta, emellett apró rózsaszín virágaival is díszít. A
közönséges kerti bazsalikom, ami a boltokban is kapható, fokhagymaillatú leveleivel rengeteg ételnek jó kiegészítője lehet. A
Dark Opal egy enyhén fűszeres ízű, lila levelű fajta, amely a teljes napfényt és a jó vízelvezetésű földet kedveli. Ritkán locsoljuk, és engedjük a földfelszínt kiszáradni a következő locsolásig. A
görög bazsalikom egy törpe növésű, apró, erősen fűszeres levelű változat. Különlegessége, hogy a rokonaihoz képest kevésbé érzékeny a penészedésre. Igazi érdekesség, a
thai bazsalikom, amely egy attraktív lila szárú, fűszeres, édesgyökér aromájú fajta.
Forrás:
https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/unod-a-bolti-bazsalikomot-ilyen-egyszeruen-termeszthetsz-otthon-sajatot.17211.html?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel
Kommentáld!