Vízöntő: Mungóbab.

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 487 fő
  • Képek - 262 db
  • Videók - 332 db
  • Blogbejegyzések - 541 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 197 db

Üdvözlettel,

Vízöntő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Amit még nem tudtál a mungóbabról

A mungóbabot már kr.e. 1500 óta használják Ázsia szerte használják. Leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek. A mungóbab hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

mungobab

Magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely okból kiválóan veszi fel a harcot az olyan szív- és érrendszeri problémákkal, mint pl. a magas vérnyomás. A benne lévő magnézium mennyisége tovább emeli nagyságát, ugyanis az Egyesült Államokban 10-ből 7 felnőtt magnéziumhiányos.

Journal of Human and Enviromental Toxicology című szaklapban számos tanulmányt publikáltak már a mungóbab szívbetegségekre gyakorolt pozitív hatásairól. Többek között az is olvasható volt, hogy hatékonyan gátolja az oxidációt, szembeszáll a magas vérnyomással, megelőzhető vele az érszűkület, valamint az egyik legnagyobb "harci fegyver" az elhízás ellen!

Mivel alacsony glikémiás indexű táplálékról van szó, ezért a cukorbetegség kezelésében is nagy hasznát veszik. Ezenkívül csökkenti a triglicerid szintet, valamint cukorbetegek esetén a vesebetegségek szövődményeit.

A közelmúltban készült tanulmányok kimutatták, hogy segít visszaszorítani a máj, a gyomor, a vastagbél és a méhnyak daganatos sejtjeinek a növekedését. Ezt oly módon éri el, hogy hozzásegíti a szervezetet egy bizonyos butirát nevű anyag termeléséhez. Ez a vegyület képes akár 42%-os védelmet is nyújtani a rákos sejtek kialakulásával szemben.

magnéziumhiány sajnos igen széles körben elterjedt manapság, és ez bizony 51%-kal megnöveli a halálos kimenetelű szívbetegségek kockázatát. A mungóbab pedig gazdag magnéziumban.

Pozitív tulajdonságai között szerepel még a gyulladásokkal szembeni védelem. Amikor gyulladás jön létre a szervezetben, az egyfajta "kapcsoló" a citokinnak nevezett molekula számára, amely ezáltal még több gyulladást generál. A mungóbab ezt az automata válaszreakciót "kapcsolja ki".

Az ázsiai kultúrák egyik nagy kedenceként, a mungóbab felhasználása meglehetősen változatos. Készíthetünk belőle kását , szinesítheti a reggeli ételeinket, de levesnek is kiváló.

Mungóbab leves

Hozzávalók:

  • 1 cup* szárított mungóbab (2-8 órán át áztassuk)
  • 2 cup víz vagy húsleves
  • citromlé
  • olívaolaj
  • gyömbér, kömény, koriander, kurkuma, fokhagyma, feketebors, babérlevél

Elkészítése:

A mungóbabot kezdjük el főzni a vízzel vagy húslevessel, adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat és a fűszereket. Főzzük 1-2 óráig, amíg meg nem puhul. Adhatunk még hozzá szeletelt sárgarépát, esetleg zellert.

Congee vagy Kicharee

Használjunk ugyanannyi mennyiségű mungóbabot, mint a fentebbi receptben, viszont ezúttal barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű gabonával főzzük puhára. Attól függően, hogy hogyan szeretnénk fogyasztani, adhatunk hozzá ghít (tisztított vajat), mézet, egy csipet sót.

Mind az ayurvéda, mind a kínai orvoslás azt vallja, hogy minden betegség a gyomorban kezdődik. A különféle gyomorproblémákat és emésztési zavarokat lehet tekinteni minden egyéb betegség melegágyának.

Ezekben az esetekben általánosságban elmondható, hogy az ételeinknek könnyen emészthetőknek kell lenniük. Az egyik legjobb terápiás hatása a mungóbabnak van, amely könnyedén tisztítja az egész szervezetet, valamint békét és egyensúlyt teremt benne.

*A cup magyar jelentése "csésze" vagy "bögre". Az USA-ban 1 cup kb. 2,36dl a metrikus rendszerben. - a szerk.

Fordította: Dudás Anita

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük!

Címkék: antal vali

Kapcsolódó hírek:

  A só.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu