Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vízöntő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vízöntő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Érdekes új neveket kapott több ismert magyar sütemény. Rigó jancsiból Rigó szelet lett, Eszterházyból Esztervári, a Dobostortát pedig Dobszeletként árulják. Az ok egyszerű: szigorítottak a sütemények hivatalos receptjén, sok cukrászatban viszont inkább maradnak az olcsóbb alapanyagoknál, és átnevezik a termékeket.
- olvasható az egyik legnagyobb ételfutár cég honlapján. A cég a vevők megnyugtatására közli azt is, hogy süteményeit ugyanolyan minőségben szállítja majd, mint korábban, csak a név változik.
És nem csak náluk. Meglepően sok helyen, cukrászdákban, hipermarketekben is belefuthatunk érdekes süteménynevekbe, például
A furcsa névváltás oka, hogy szigorítottak a Magyar Élelmiszerkönyvön. Ez szabályozza hivatalosan, hogy milyen alapanyagokból készülhet a parizer, a téliszalámi, mi lehet a gyümölcslében, mi a kenyérben. És a sütemények hivatalos alapanyagait is itt találhatják a cukrászok.
A szigorítás pedig azzal jár, hogy bírságot kaphat az, aki nem az előírt alapanyagokból - hanem jellemzően olcsóbb összetevőkből - készíti a süteményt. Sok cukrászat azonban a büntetéstőll tartva inkább átnevezi a süteményt, minthogy jobb minőségű alapanyagokkal dolgozzon.
A szigorítás célja a minőségi termékek megőrzése, a tradicionális magyar sütemények renoméjának helyreállítása - mondta el a Pénzcentrumnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. Az Élelmiszerkönyv módosítását kezdeményező szervezet vezetője példaként hozta fel a Dobostortát, amiben sok helyen már nincs sem csokoládé, sem kakaóvaj - margarin annál inkább.
Sok cukrászatban vagy az üzletláncok saját cukrászüzemeiben olyan termékeket árulnak, amelyeknek közük sincs az eredetihez, kimondottan silány minőségű, E-betűvel zsúfolt süteményeket kaphatunk. Azok, akik nem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint készítik a termékeket, bírságra számíthatnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) - igaz, Selmeczi László nem találkozott még ilyen esettel. Így sokan a bírság elkerülése érdekében nevezik át a süteményeket - és tartják meg a korábbi (gyenge minőségű) összetevőket.
Az ipartestület vezetője elmondta, hogy
szigorítottak.
Forrás: http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/alneven_aruljak_a_cukraszdak_a_magyarok_kedvenc_sutemenyeit.1044550.html
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!